Home » LIFESTYLE » cities » Beauty of the past: Villers-la-Ville

Beauty of the past: Villers-la-Ville

vlv 1

Een verlaten abdij op een koude winterdag. Hier mijn fotodagboek van een namiddagje Villers-la-Ville.

In de zomer kan je er naar de opera, naar een lichtspel of naar de jaarlijkse Thé Dansant. Maar in de winter heeft de ruïne van de abdij van Villers-la-Ville ook wel iets sprookjesachtig. Afgelopen week reden we naar het dorpje (op een dik halfuur van Leuven) om de vergane schoonheid van de abdij te ontdekken.

De abdij werd in 1146 gesticht als orde van de Cisterciënzers, naar het voorbeeld van de bekende abdij van Clairvaux in Frankrijk. De site kende een rijk verleden als één van de grote abdijen in de streek. Pas tijdens de 16e eeuw begon het verval tijdens de macht van de Bourgondiërs. De abdij werd een aantal keer gerestaureerd, maar in 1796 werden de monniken voorgoed verdreven uit het gebouw. Sinds 1893 is het eigendom van de Belgische Staat die wel restauratiewerken uitvoert om de geschiedenis van de site in ere te houden.

vlv3

vlv2

vlv4

vlv5

vlv6

Een bezoek aan de abdij kost €8 voor volwassenen (er is een korting voor studenten). De openingsuren check je wel best even voor je vertrekt.

Krijgt coups de foudre van design interieur, nagellakkleurtjes, minimalistische juwelen, cultuursteden en schoenen, veel schoenen.