Home » LIFESTYLE » fotografie » De leukste tips die ik heb opgepikt op de Canon Experience Days

De leukste tips die ik heb opgepikt op de Canon Experience Days

De leukste tips die ik heb opgepikt op de Canon Experience Days

Afgelopen weekend vertoefde ik op de Canon Experience Days in Brussel om er alles te leren over (food) fotografie. En of dat ik er veel heb opgestoken: hier zijn de leukste tips die ik er heb opgepikt!

Voor m’n werk ben ik steeds meer met fotografie en dan vooral food photography bezig. Op dat vlak heb ik nog wel veel te leren, dus de Canon Experience Days waren een godsgeschenk voor mij! Totally clueless wat dat precies is? Wel, de Canon Experience Days zijn 2 dagen gevuld met presentaties, workshops en masterclasses die gegeven worden door topfotografen.

Voor mij lag de focus dus op food photography. Ik volgde tijdens die 2 dagen sessies van onder andere food fotograaf Richard Buijsman, blogger, food styliste en fotografe Marta Majewska en food styliste Malika Hamza! En daar heb ik heel wat uit opgestoken:

1. Fotografeer in de Manual modus

Deze tip is voor de hand liggend als je zelf al veel met fotografie bezig bent. Maar ik was heus niet de enige dit weekend die nog nooit in Manual modus had gefotografeerd. Is dat voor jou ook nog onbekend terrein, dan raad ik je aan om snel over te stappen. In Manual modus kan je immers zelf je ISO-waarde, diafragma en sluitertijd instellen. Eens je door hebt hoe dat allemaal in elkaar zit, krijg je foto’s die beter belicht zijn. Voor mij écht een zegen, want daar schort het wel eens bij mijn foto’s!

PS Op Pinterest vind je heel wat cheat sheets met tips over hoe je je diafragma, ISO-waarde en sluitertijd best instelt. Handig!

2. Goedkope backdrops voor je foto’s

Het laatste wat je wilt, is dat al je foto’s dezelfde achtergrond hebben. Werken met verschillende backdrops is dus een must. Ik heb zelf ondertussen al een serieuze voorraad aan achtergronden. Die haal ik bij de doe-het-zelver, maar dat zijn houten panelen en dat neemt véél plaats in. Marta Majewska van Everyday Marta pakt dat beter aan: op Etsy kan je immers vinyl backdrops kopen aan een zacht prijsje. Neemt niet veel plaats in, maar does the trick!

3. Trends in food photography

Trends in food photography

Food photography is natuurlijk enorm trendgevoelig. Als ik er zo over nadenk, dan gaat het precies gelijk op met interieur trends. Zo is marmer in je interieur momenteel heel hot, dus is het maar logisch dat food photography volgt. Ook leuk om mee te spelen qua achtergronden: steen en roestig ijzer. Combineer dat met metalen bestek en servies én je hebt een hit!

4. Goedkope resources

Waarom duur als het ook goedkoop kan, toch? Zelfs voor de coolste effects heb je niet tonnen geld nodig. Wil je graag foto’s waarbij je object, zoals een fles, op de ondergrond reflecteert? Fix dan een marmeren plaat: loodzwaar, maar je kan ze wel voor een klein prijsje op de kop tikken en het effect is super! Of wil je een lentesfeer aan je foto geven? Dan moet je op zoek naar bubbelglas of grote bubbelplastiek. De reflectie van het glas of de plastiek op je set-up zorgt voor die authentieke springfeel!

5. Goede lens voor food photography

Goede lens voor food photography

Jep, fotografie is een dure hobby. Vooral lenzen zijn een serieuze investering, maar het hoeft niet altijd veel te kosten. Eén van de meest geprezen lenzen voor food photography is de EF 50mm f/1.8 STM-lens. Zowel fotograaf Richard Buijsman als Marta Majewska zijn fan en dat zegt heel wat! Kost trouwens maar € 110.

6. De kringloopwinkel is the place to be

Het beste bestek en servies vind je bij de kringloopwinkel! Het probleem met nieuw servies, en da’s iets wat ik zelf ook al heb ondervonden, is dat het een felle glans heeft. En die glans pikt alles op: jouw reflecties, die van de camera én vingerafdrukken. Dus op naar de kringloopwinkel om daar je voorraad in te slaan!

En dit is nog niet eens de helft van wat ik heb opgestoken van de Canon Experience Days. Volgend jaar ben ik sowieso opnieuw van de partij! Kriebelt het ook om terug met je camera aan de slag te gaan, maar ontbreken je de skills? Canon organiseert ieder najaar fotografieworkshops zoals de Experience Days, dus noteer dat maar al in je agenda!

Workaholic met een liefde voor donkere lipstick, kleurrijk haar, kant, Die Hard, punk & BBDO