Home » LIFESTYLE » Let’s LETS – Ruilen in een eigentijds jasje

Let’s LETS – Ruilen in een eigentijds jasje

Hot Pot Pic Let's Limburg

Maak kennis met de opkomende trend in Vlaanderen: LETS. Bij LETS wordt er Leuk EigenTijds Samengewerkt! Geruild! Caring by sharing – change by exchange!

Vorige maand nodigde mijn zus me uit op een LETS-kennismakingsevent in Limburg. Nog nooit van LETS gehoord! Ik liet me dus, as usual, helemaal leiden door mijn nieuwsgierigheid. Mijn zus zei dat LETS Limburg een lokale community was van helpende handen. Vraag en aanbod werden onder ‘Letsers’ gedeeld en in tijd geruild. Ik werd er niet echt wijzer van, dus vandaar waarschijnlijk dat kennismakingsevent.:) Het event bestond uit workshops, een potluck (dus iedereen bracht iets van eten mee), kinderanimatie, een infomoment en klein marktje. Mijn zus en ik maakten voor de potluck een (geslaagde) appelcrumble, voor haar DIY-standje ‘glasjuwelen-maken’ verzamelde mijn zus al haar materialen en weg waren we.

Ietwat onwennig, maakte ik kennis met heel veel verschillende mensen, van alle leeftijden, met ieder eigen talent. Ik zag meteen een heel tof kraampje van handgemaakte knuffels, kussens, tasjes, kaartjes of kledij. Ernaast een tafel met vers bereide smoothies. En verder nog wat standjes met tweedehandsspulletjes van goede en herbruikbare kwaliteit. Zoveel aanbod, maar nergens een prijskaartje bij die spulletjes. Gek toch?

Let's Limburg Kraampje

Die vraag werd beantwoord tijdens een uitgebreide infosessie voor newbies. De organisatie achter LETS Limburg leerde me als eerste wat LETS betekent: “Local Exchange and Trade System”. Het concept komt vanuit Canada. Een groot houtverwerkingsbedrijf, waarvan een hele gemeenschap afhankelijk was, ging dicht. Werkloosheid en geldgebrek bracht mensen samen door te ruilen: ik doe dit voor jou, omdat jij dat voor mij hebt gedaan. OK, allemaal prima, maar waarom nu teruggaan naar zo een oud ruilhandelsysteem?

Lets Limburg Marktje

Niet iedereen heeft het vandaag even goed. De economische crisis, ziekte of er alleen voor staan, zijn situaties waardoor mensen van heel veel dingen uitgesloten worden. LETS wil hier iets aan doen. Ik vat het samen als: caring by sharing – change by exchange! En niet alleen maar door solidair te zijn. Gelijkwaardigheid, het versterken van relaties tussen mensen, ingaan tegen sociaal isolement en elkaars talenten stimuleren met een ecologische voetafdruk, zijn de drivers van LETS. In plaats van te consumeerderen kan je op een andere manier heel veel veranderen. Voor jezelf en anderen. Win-win dus. Geef wat jij teveel hebt en krijg terug wat je mist. En Letsen gaat nog verder dan 1-op-1 elkaar helpen. Het oude systeem in een nieuw concept: ‘ik doe iets voor jou, jij doet iets voor een ander en een ander doet ooit wel eens iets voor mij’. In 2016 werd LETS erkend als socio-culturele beweging.

Lets Limburg Potluck

Op het event én binnen de LETS-community is dus niets te koop, je kreeg er alles in ruil voor een wederdienst. Kan je nog niets aanbieden of heb je geen idee wat je voor iemand in de plaats kan doen? Dan krijgt die persoon LETS-eenheden berekend in tijd. Bijvoorbeeld, hoeveel tijd heeft die mevrouw nodig gehad om een kussensloop te haken? Deze tijd wordt omgezet in een virtuele, lokale waarde. Zo verzamel je in Antwerpen handjes, in Oostende schelpjes en in Limburg ‘drepkes’, vernoemd naar een Jeneverke (‘een druppelke’) van Hasselt. De kosten van je materialen zelf, bijvoorbeeld het haakgaren voor de kussensloop, mag je wel aanreken.

Per regio bestaan er verschillende LETS-groepen in Vlaanderen met LETS Vlaanderen vzw als steunpunt. Deze organisatie krijgt heel wat voor mekaar om het Letsen te regelen en te promoten.

lets-vlaanderen_logo

Geïnteresseerd of nieuwsgierig?

Op 18 november 2017 organiseert LETS Vlaanderen een LETS-Dag: “De LETS-beweging breekt uit”. Place to be: De Lindenpoort, Begijnenstraat 18, 2800 Mechelen van 13u30 tot 18u30. De inkom is gratis! Meer info vind je hier: www.letsvlaanderen.be

Quick fix make-up liefhebber voor korte ochtendroutines, last-minute- meisje, creatief, opportuniteitenspotter, geboeid door innovatie, beauty trends en life-hacks, connecting-the-dots, outfit matching make-up- kleuren, verzamelt graag kleding en schoenen, houdt van comfy-chique, wine&dine.