Home » LIFESTYLE » Lichttherapie: een aanrader of nie?

Lichttherapie: een aanrader of nie?

Lichttherapie: een aanrader of nie?

Voel jij je in het najaar meer down for no reason? Om mijn winterblues aan te pakken, testte ik voor mezelf, mijn omgeving en voor jullie lezers de EnergyUp EnergyLight van Philips uit.

Working 9 to 5 is niet echt weggelegd als ladybossing zelfstandige en ik ben allesbehalve een ochtendmens. Komt nog bij dat ik opstaan en thuiskomen in de donker uit de grond van mijn hart haat. Ik gebruik al jaren één van Philips Wake-up Lights om de late zonsopgang (9u!) ‘s ochtends te bestrijden. Met succes. Maar tegenwoordig gaat die zon alweer onder vanaf een uur of vier. Hoog tijd dus voor deze vampier om na te gaan of andere vormen van lichttherapie ook werken.

@work view sunset

Ik ben heus niet de enige die last heeft van een winterdip. En soms gaat het verder dan gewoon een dipje: winterdepressies zijn vaak voorkomende medische aandoening. Yup! Er zijn dus nog meer mensen die tijdens de winterdagen quasi onaanspreekbaar zijn of net als ik mensen (tijdens en buiten het werk) ontwijk (for their own sake). Na wat online onderzoek en navraag bij gelijkgestemde collega’s kocht ik de EnergyUp EnergyLight van Philips. Neen, ik word niet gesponsord door Philips. :) Uit ervaring en dankzij mijn werk weet ik dat Philips een voorloper is op de markt van klinisch geteste èn bewezen producten.

Philips EnergyUp App and Clinically Proven

Ik voeg dus de daad bij het woord en ik moet bekennen dat ik al helemaal hooked ben aan mijn lichttherapielamp. In principe kan ik mezelf met deze lamp op elk moment, dag èn nacht, wijsmaken dat het dag is (pun intended). Warning: als je geen goed (of gewoon geen) bioritme hebt als ik, kan deze lamp een zegen en een vloek zijn. Gebruik hem dus correct.

Gebruik de lamp 20 tot 30 minuten per dag en je zou het verschil al moeten merken. Ik zeul deze lamp met plezier mee van en naar het werk en gebruik hem vaak ook gewoon als bureaulamp (extra add-on). Ik voel me alleszins meer alert, energieker, minder down en slaperig. Check het bewezen resultaat hieronder: me @ work.

@work gif

Het type lamp dat ik kocht, de EnergyUp HF3419/02, is prijzig en dus een investering. Na heel wat prijsvergelijkingen en reviews op tig websites, kocht ik mijn bundeltje daglicht aan € 169 via bol.com. Deze lamp is een ouder model, maar prijs-kwaliteit voor mij nog net oké en het geld waard. Het nieuwe model, EnergyUp HF3419/01, kost maar liefst € 206,99. Je kan e lampen wel op andere websites aan lagere prijzen vinden dan op de website van Philips zelf. Check dus goed de beste aanbiedingen en prijzen.

EnergyUp Back

Verschillende merken bieden daglichttherapielampe aan. Het verschil zit in hun formaat, prijs, soort licht (wit of blauw) of soort lamp (TL-lamp of LED-licht). Ik koos voor wit licht van 10.000 lux (da’s gelijk aan normaal daglicht) en LED-lampen, want die verbruiken minder energie en gaan ook langer mee. Kies je nu beter voor blauw of wit licht? Dan ontdek je op deze site. Veel hangt af van je ogen, je voorkeuren, …

EnergyUp PlugIn

Zoals je ziet, is mijn daglichtlamp niet één van de kleinsten. Ik ging voor een groter formaat, omdat ik ‘m ook als bureaulamp wilde gebruiken. Je kan hem op verschillende standen zetten of aan de wand vastmaken, maar minder makkelijk overal mee naar toe nemen. Een ander nadeel is dat hij niet snoerloos is en de grote stekker niet altijd goed past in contactvoorzieningen.

EnergyUp Zoom

De EnergyUp lamp heeft 5 verschillende lichtsterktes, een timer en is gemakkelijk in gebruik met zijn touch-knoppen. Zoals ze zeggen: ‘Elk voordeel heb zijn nadeel’. En het grootste voordeel is dat lichttherapie met de juiste lamp werkt! Grootste bewijs hiervan: ik gebruik hem nu, as we speak:

EnergyUp @ work

Quick fix make-up liefhebber voor korte ochtendroutines, last-minute- meisje, creatief, opportuniteitenspotter, geboeid door innovatie, beauty trends en life-hacks, connecting-the-dots, outfit matching make-up- kleuren, verzamelt graag kleding en schoenen, houdt van comfy-chique, wine&dine.