Home » LIFESTYLE » food & drinks » Sloveniëreis: culinair eten bij Hiša Franko

Sloveniëreis: culinair eten bij Hiša Franko

Sloveniëreis: culinair eten bij Hiša Franko

Onze trip naar Slovenië leek ons de kans om eens goed te gaan eten! Onze keuze viel op het bekende restaurant Hiša Franko.

Dit restaurant is bekend van Chef’s table op Netflix en zou zeker een aantal Michelinsterren binnenrijven, mocht dat bestaan in Slovenië. Jep, het is er chique én lekker eten.

Hiša Franko zaal

Het restaurant ligt in het dorpje Kobarid, dichtbij de Italiaanse grens en in een prachtig landschap! Je hebt hier een adembenemend zicht op de Alpen. Hiša Franko biedt ook kamers aan, maar daar waren we helaas te laat voor. We verbleven dus in een appartement in Kobarid zelf.

Sloveniëreis: culinair eten bij Hiša Franko kaart

Hiša Franko wordt door het koppel Ana en Valter uitgebaat. Valter is de sommelier en Ana staat in de keuken. Ze maken hun gerechten met ingrediënten uit de streek, zoals de Tolmin kaas, champignons, de forel uit de Soca, … Dat geeft echt een ander aspect aan hier komen eten, want het is écht Sloveens.

Wijn bij Hiša Franko

Toen wij boekten, waren de prijzen vrij doenbaar en kon je kiezen tussen 8 of 11 gangen. Helaas kregen we in het begin van het jaar wel een mail dat avondgasten die om 20 uur kwamen enkel nog 11 gangen konden krijgen. Een beetje een tegenvaller omdat 11 me echt veel leek en er ook een behoorlijk prijskaartje van € 150 euro per persoon aan vast zat.- Maar we wilden deze kans echt niet laten liggen en gingen toch. Ook kan je nog voor € 75 per persoon aangepaste wijnen kiezen, maar daarvoor hebben we gepast. We dronken gewoon elk een tweetal glazen wijn.

Het restaurant bestaat uit 2 delen: een gezellige, warme rode huiskamer en een nieuwe bijbouw in een strakke, witte stijl met gezellige houten elementen. Wij zaten in die laatste en dat was erg gezellig!

Sloveniëreis: culinair eten bij Hiša Franko

Het menu bestond dus uit 11 gangen: we begonnen met enkele hapjes van gefrituurde vis, maïs en porcini champignons, zeer verfijnd.

Sloveniëreis: culinair eten bij Hiša Franko

Hierna begonnen de gangen: deze waren allemaal heel klein, maar met uitgesproken smaken. Bovendien zat het tempo van de gangen echt goed, waardoor je niet het gevoel had dat het te weinig was. Het eerste gerecht was pruimen in 5 consistenties (lekker, maar vrij zuur), daarna volgde een combinatie van gist en gefermenteerde vijg (speciaal, maar niet mijn favoriet), chocolade met tomaten en komkommers (mooie combinatie van smaken) en dan echt een toppertje van pasta van groene bonen met mosselen in.

Sloveniëreis: culinair eten bij Hiša Franko gangen

De volgende gangen volgden daarna elkaar snel op. Een combinatie van foie gras en pompoen kon me zeker bekoren, maar daarna kwam mijn favoriet: een pasta gevuld met geitenkaas en mais. Helaas keerde hierna mijn maag om, ik gok van de vele gangen met verschillende smaken. Spijtig, want de volgende gangen heb ik met minder smaak opgegeten. De volgende gang was ook een hoogvlieger: forel uit de Soča. Daarna kwame er een lekker gerecht van porcini champignons in verschillende vormen. De grootste tegenvaller was de koeientong: ik lust dit wel, maar de smaken zaten bij dit gerecht voor mij niet goed.

Sloveniëreis: culinair eten bij Hiša Franko dessert

Toen het tijd was voor de desserts, zat ik best wel vol. Maar er kwamen nog 3 desserts, waardoor we eigenlijk wel 12 gangen hadden. Het eerste dessert was geitenkaas met zwarte bes: een combinatie van zout en zoet. Dit was een mooie overgang naar het echte dessert: zure melk met porcini champignons en peterselie. Klinkt als een rare combo, maar het was heel lekker en zoet. Als afsluiter kregen we popcorn en geitenkaas.

Al bij al vond ik het wel een heel unieke ervaring, maar omdat mijn maag zoveel verschillend eten niet aankon, raad ik je aan om in de namiddag of in de middag te gaan eten. Je portefeuille zal je ook dankbaar zijn. ;) Ik zou sowieso er terug gaan eten als ik de kans kreeg, dus het was wel een geslaagde avond.

Spot je niet snel zonder een lijntje eyeliner. Heeft een haarproductenverslaving in de zoektocht naar de perfecte sulfaatvrije shampoo en silicoonvrije conditioner. Koken, bakken en naaien doet ze ook nog graag. Verder ook nog het trotse baasje van 2 Britse Kortharen!