Home » LIFESTYLE » Try-Out Of The Month: Healing Gong Bath

Try-Out Of The Month: Healing Gong Bath

Try-Out Of The Month: Healing Gong Bath

In de rush van drukke, veeleisende dagen achter blauwe schermen op zoek naar rust? Ik testte het effect van een Gong Bath meditatieworkshop.

Mag ik even een nieuwe hashtag in het leven roepen? TOOTM (niet te verwarren met #TOTM), ofwel Try-Out Of The Month. Ik heb me voorgenomen om 1 keer in de maand iets nieuws uit te proberen dat meestal buiten mijn comfortzone ligt. Waarom for fudge sake? Omdat dat hilarisch kan zijn. Mja, misschien eerder voor jullie dan voor mezelf, dus ‘one for the team!’ En ik ben ook gewoon heel curieus. Waarom wordt iets ineens een trend? Worden superfood, biologisch geteelde producten of whatever soort allergenen-vrij-label duur verkocht? En wat vroeger tè zweverig of tè spiritueel was, zoals mediteren, yoga, kruidenbehandelingen of mindfulness, wordt nu massaal opgezocht. Waarom betalen we om te kunnen rusten? Ik zei toch dat ik curieus was…

En net daarom, én omdat ‘ze’ zeggen dat ik teveel denk en tetter (check hierboven 😊), voel ik de nood aan stilte of een uitknop. Zolang die knop niet bestaat en ik mezelf echt niet serieus kan houden tijdens een onelegante poging de zon te groeten in mijn living, heb ik begeleiding nodig. Deze maand testte ik samen met mijn try-out-buddy een nieuwe meditatie-vorm uit: het Healing Gong Bath. Wacht … wat?

Een ‘Gong Bath’ of ‘Sound Bath’ is een zeer oude Aziatische meditatievorm. Je wordt ondergedompeld in een geluidsbad, veroorzaakt door het aanslaan van een grote Gong. Elke aanslag creëert golven van geluid en trillingen die door en over je heen walsen. Omdat wij uit ongeveer voor 80% water bestaan, voelen we die geluidsgolven in ons lichaam, door de vibratie van al dat water. Daardoor zou een Gongbad een helend effect hebben, een gevoel van welzijn geven, ontstressen en emotionele blokkades wegwerken. Klinkt gek? Dat vond ik ook. Ik had dan ook heel wat twijfels en bedenkingen, maar nieuwsgierigheid nam de overhand. Gepakt met een dekentje en yogamat (normaal ook ter plaatste te krijgen) en niet weten wat te verwachten, zette ik mijn eerste stapjes in comfy-outfit in de yoga-wereld.

Er was een grote opkomst. Ik ben dus niet de enige op zoek naar rust. Maar vind ik dat dan wel, liggend op een matje tussen een verzameling van onbekende mensen? Omgeven door voeten, hoofden en allerhande andere ledematen? We startten met een aantal lichte bewegings- en ademhalingsoefeningen om ons op te warmen en om in de juiste mindset te komen. Ik moest wel even wennen. Zo stijf als een hark. En ik moet zeggen dat yogi’s wel erg één zijn met al hun body-parts (lees ook private-parts). Good for them, een werklust voor mij. Niet dat ik preuts ben, maar om tussen een groep vreemden, regelmatig de instructie krijgen om net die lichaamsdelen op te spannen … a bit awkward. Na de opwarming werden de lichten gedimd, kregen we info over de achterliggende betekenis van deze sessie, werden we gehuld in etherische olie en mochten we in ons dekentje gaan liggen. Dekentje is nodig, want je koelt wel wat af tijdens de gongsessie zelf.

En daar lag ik dan. Ogen dicht. Heel ver en zacht van op een afstand komen de geluiden binnen. De klanken worden steeds luider en vullen de hele ruimte. Ik voel me wat onrustig, maar daar had onze instructrice voor gewaarschuwd. Eerst voel je je misschien wat ongemakkelijk of wil je liever opstaan en weggaan. Hier moet je even door. Diegenen met een kater krijgen wel het advies nu geen Gong Bath te nemen. 😊 Ik hoor hier en daar mensen slapen, luid ademen, friemelen, kuchen. Ik las dat sommigen konden beginnen  lachen of huilen. Ik weet niet zo goed wat of hoe. Ik zit nog te veel in mijn hoofd. En dan is de kunst: loslaten. Ondergaan. Af en toe voel ik hier en daar effectief vibraties. Op mijn ‘zwakste’ punten of pijnpunten krijg ik af en toe zo een ‘twitch’. Weird!

Na een hele tijd hoor ik de geluiden terug afnemen. De sessie zit erop. Ik kom weer langzaam bij mijn positieven. Zoals in de fitness, doen we een soort van cool-down, maar op een veel betekenisvollere manier.

Yoga

Er wordt een heel mooi nummer opgezet over dankbaarheid en iedereen begint na het eerste refrein mee te ‘chanten’. Niet Ingeborg-stijl. Nederig, verbonden, één stem. Ik ben onder de indruk. We sluiten af in een yoga-pose: zittend als een ‘echte’ yogi breng ik in lotushouding (toch bijna) mijn hoofd naar voren en reik ik ver naar voren met mijn armen. De betekenis hiervan? Ons hoofd te buigen, zodat het lager is dan ons hart. En zo meer in onszelf of in ons gevoel te zijn, dan in ons hoofd. Verdorie … ik heb nog veel te leren om uit dat hoofd te komen. Volgende maand poging 2. Oefening baart kunst. Nieuwsgierig? Probeer. Je hebt niets te verliezen.

Quick fix make-up liefhebber voor korte ochtendroutines, last-minute- meisje, creatief, opportuniteitenspotter, geboeid door innovatie, beauty trends en life-hacks, connecting-the-dots, outfit matching make-up- kleuren, verzamelt graag kleding en schoenen, houdt van comfy-chique, wine&dine.